vrijdag 20 april 2012

Verlichte denkers

Imannuel Kant is geboren in 1724 en is gestorven in 1804. Hij was een Duitse filosoof, theoloog en een wis- en natuurkundige. Hij was voor de onbegrensde vrijheid van meningsuiting en het gebruik van eigen verstand.




François-Marie Arouet ofwel Voltaire is geboren in 1694 en is gestorven in 1778. Hij was anti-religieus dat betekent dat hij tegen godsdienstige intolerantie is. Ook was hij anti-democratisch dat houd in dat hij vond dat een absolute vorst dient de vrijheid van denken te garanderen.     
Van geloof was hij een deïst, God als natuurwetenschapper.




John Locke is geboren in 1632 en is gestorven in 1704. Hij was een Engelse filosoof en schrijver. Locke was tegen het absolutisme dat in houd dat één iemand alle macht heeft en alles beslist. Hij vond dat de regering de vrijheid van de burgers moet verdedigen op basis van de wet.




Charles Louis de Secondat baron de La Brède et de Montesquieu is geboren in 1689 en is gestorven in 1755. Montesquieu is de bedenker van de trias politica, dat is de scheiding van de rechterlijke, wetgevende en uitvoerende macht. Hij nam het Engels bestuur als voorbeeld.
Montesquieu was een fel tegenstander van slavernij.




Jean-Jacques Rousseau is geboren in 1712 en is gestorven in 1778. Hij was een Zwitsers-Franse schrijver, componist en denker. Ook was hij een democraat, hij was de grondlegger van het idee van volkssoevereiniteit. Volkssoevereinitiet houdt in dat de macht van de staat bij het volk ligt. Het volk vertrouwt de staatsmacht toe aan een gekozen regering. Daarom was Montesquieu dus ook voor een volksvergadering die in naam van de bevolking haar ‘algemene wil’uit voert.




Adam Smith is geboren in 1723 en is gestorven in 1790. Hij was een Schotse econoom. Ook was hij de grondlegger van de ‘vrije markt’, dit was een reactie op het mercantilisme. Smith vond dat de mens in vrijheid dient te kunnen streven naar economische verbetering. Smith’s belangrijkste werk is An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten