Het is moeilijk aan te geven wanneer de Verlichting precies ontstond, maar de Renaissance en de Reformatie hebben er beide veel invloed op gehad. De verlichting begon ongeveer in 1650 tot het einde van de 18e eeuw. De verlichting wordt ook gezien als de eeuw van de rede, omdat de mensen vanuit hun verstand beredeneerden. De mens gaat zoeken naar nieuwe kennis (wetenschap) en een nieuwe samenlevingsvorm met een goede rechtvaardigheid. Het ontstaan van de verlichting heeft verschillende oorzaken: de renaissance , wetenschappelijke revolutie en de reformatie (kerkscheuring) hebben daar een grote rol in gespeeld. Ook kan het ontstaan van de verlichting worden gezien als een reactie op de macht die de adel had (soort demonstratie).
Godsdienstige gedachten moesten niet langer het denkbeeld vormen, er moest meer aandacht komen voor zintuiglijke waarnemingen en de conclusies die uit die waarnemingen getrokken konden worden. Het logisch denken moest boven de godsdienstige overheersing staan! De naam de verlichting komt van het verlicht denken. Hiermee wordt bedoeld dat de mensen door hun geloof "in het donker werden gehouden". Mensen werden in hun handelingen en vooral gedachten beperkt door hun geloof; God is het antwoord op alle vragen! Door de verlichtingsfilosofen werd het licht als het ware aangedaan. Gedachten stonden niet langer in het teken van god maar in het teken van zintuiglijke waarnemingen.
De encyclopedie was een typisch product van de verlichting. Dat kwam omdat er veel informatie en kritieken in stonden. De aanhangers van de verlichting vonden dat het rationele denken niet alleen moest worden toegepast in de wetenschap, maar in de maatschappij en op hoe de mens leeft. Het verlichte denken zou een eind maken aan de 'duistere tijd' van domheid, intolerantie, geloofsfanatisme (erg extreem zijn in het geloof) en onredelijke verschillen tussen mensen. Het rationalisme bracht licht in het leven. Rationalisme is een denksysteem dat zich baseert op kennis en zegt dat de kennis verantwoordelijk is voor de oorsprong van ideeën.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten